Kriva interpretacija vladavine prava

 

Magijska riječ koja se jako često ponavlja u medijima, a koju nitko do kraja nije objasnio u potpunom svjetlu je „vladavina prava”. Dakle, što je pravo vladavina prava? Pa, Biblija ima jedan, samo jedan stih koji sažima Zlatno pravilo, kao što se i nalazi u svim drugim višim civilizacijama; Evanđelje po Mateju 7:12 govori: “Sve dakle, što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima, jer je to sadržaj zakona i proroka. “. Drugim riječima, vladavina prava je: “Svi su jednaki pred zakonom i itko nije iznad njega”.

I isto pravilo još iz 6. stoljeća prije Krista, preko Konfucije Anekse 15:23: “Nemoj drugima učiniti ono što ne želite da oni učine s vama”.

Od Brahman Mahabharate, 5: 1517, imamo: “Ovo je zbroj Dharme [dužnosti]: Nemojte drugima učiniti što bi vam uzrokovalo bol ako se učini vama”.

Postoje i izvori iz drugih religija koje govore isto, ali ih ovdje neću nabrajati, dovoljno je znati da su ova pravila univerzalna, u potpunosti su u skladu sa prirodnim zakonom zdravog razuma.

Zapravo, nema racionalnog, razboritog, zdravog svećenika ili suca, predsjednika ili premijera koji bi se usudio odbiti postojanje Zlatne vladavine zakona. Umjesto toga, oni se nadaju da nećemo govoriti, niti pisati o tome.

Zašto? Zato što su ti ljudi duboko uronjeni u ulogu skrbnika sustava, oni koji sada postupaju, funkcioniraju bez iti grama kompetencije prema originalnom smislu i značenju Zakona. Zapravo, postoje brojni radovi i knjige koje su u proteklih osamdeset godina napisali tzv. pravni stručnjaci koji propisuju da je zakon bilo što, što se donese za održavanje reda – drugim riječima: “Zakon je ono što ja kažem.” Kakvo smeće! Kakva izgovorena glupost!

Vladavina prava podliježe hijerarhiji stvaranja, tako svaki zakon kojeg donosi Čovjek mora biti jasan, izravan, u skladu sa božanskim pravom, zdravim razumom, pravom čovjeka. Ukoliko zakon nije takav, uopće nije zakon, niti se može pričati o vladavini prava.